Småskala-arkitektur for Sandvika
Stein Halvorsen forteller til Byggenytt at det var noe overraskende å bli invitert som ett av fire arkitektkontorer til å konkurrere om å tegne et nytt kontorbygg i Sandvika for en privat byggherre. Dette var for fire år siden da vi kanskje var mest kjent som arkitekter for signalbygg i offentlig regi. Det var derfor gjevt å komme på banen og vinne denne konkurransen. Oppdraget passet godt til en profil vi allerede var i ferd med å styrke, det å satse mer bredt på å tegne alle typer hus. Det er fornuftig å la det ene berike det andre, og klokt å være åpen for å lære og fornye seg i sitt fag, mener Halvorsen.
Og en slik innstilling har vært et bra ståsted i oppgaven med å tegne en ny bydel i Sandvika. Halvorsen mener at Bærumsbyen har mange gode kvaliteter, som for eksempel ett av Norges fineste rådhus som er så godt synlig ved E18. Men Sanvika har utviklet seg fra å være et vakkert tettsted i småskala til et sentrumsområde av storskala bygningsmasser og store transportårer. Byen er blitt litt ute av målestokk. Vårt hovedanliggende i prosjektarbeidet ble derfor å bryte ned målestokken for det nye kontorbygget med forskjellige og mindre volumer med ulik materialpalett.

Et tidlig bilde illustrerer nedskalering av det nye kontorbygget i forskjellige og mindre volumer med varierte fasader i stål og tre. Trehusene foran nybygget bevares. Verneverdige Frelserarmeens hus er på andre andre motiver i bildeserien pakket inn i presenning.
Foto: Byggenytt
Opprinnelig var planene utbyggingstomten nord for jernbanen mot Elias Smiths vei en langstrakt kontorbebyggelse. Utleiemarkedet for kontorbygg svekket seg imidlertid slik at tiltakshaver ikke fikk nødvendig antall leietakere til å fylle prosjektets opprinnelige størrelse. Vestre del av tomten ble skilt ut som et byggetrinn 1 med et kontorbygg på 11.000 m², mens den østre dele er omregulert til et stort boligprosjekt kombinert med næring. Planene for dette er nå omforent og regulert, og videre utbygging av tomten vil være i gang i første kvartal 2017.
For arkitekten medførte endringen i planene en utfordring for å få til et helhetlig prosjekt. Arkitektkontorets medarbeidere kastet seg rundt for å tilpasse prosjektet til den rådende markedssituasjonen. Byggetrinn 1 er nå gjennomført og fremstår nettopp som det huset Halvorsen og hans medarbeidere har sett for seg i prosjekteringsfasen. Ikke et vanlig, stort kontorhus som Sanvika har mange av, med et utradisjonet bygg brutt opp i flere forskjellige og mindre volumer med varierte fasader både i metall- og trekledning. Det er opplevelsen av en småby som arkiteten har hatt som ledemotiv. Kontorbygget har en human målestokk og fremstår som et varmt hus som hører menneskene til. Det kompenserer for jernbanekolossens bastion og kontrasterer det store og tungt trafikkerte anlegget både som en støybuffer og en visuell buffer.

Et utradisjonelt bygg brutt opp i flere forskjellige og mindre volumer med varierte fasader både i metall- og trekledning.
Foto: Byggennytt

Omreguleringen med et byggetrinn 2, med boliger på toppen av butikker, kaféer og annen småskala-virksomhet vil kanskje gjøre den nye bydelen til et mer vellykket prosjekt, tror Halvorsen. En ekstra utfordring i omreguleringen med et byggetrinn 2 for boliger, er at avstanden for boligprosjektet til jernbanen på 20 meter, er på et sent tidspunkt blitt omgjort til 30 meter. På nytt må Halvorsen og kollegaer nå kaste seg rundt for å tilpasse ting til en ny situasjon. Her gjelder det å tenke positivt, se muligheter. Det åpner det for å bringe inn større og finere parkområder i prosjektet. I denne sammenhengen tenker han høyt om hva et ideelt prosjekt for en arkitekt kan være. Den vanskeligste oppgaven er den uten grenser, hvor alt er mulig og enkelt å få til. Sandvika-prosjektet beliggende i en tilsynelatende umulig tomt, tett innpå et 4-spors jernbaneanlegg, er et vanskelig prosjekt. Men - sier Halvorsen - det er allikevel et lett prosjekt fordi man ikke kan gjøre hva som helst. Man må rett og slett forholde seg til virkeligheten. Man har vært nødt til å gjøre det umulige mulig.
Så til det som til nå er realisert, nemnlig Sandvika Business Center byggetrinn 1, huset med adresse Elias Smiths vei 22-24. Byggenytt ber Halvorsen oppsummere prosjektet.
– Først og fremst er vi takknemlige for oppgaven det er å få være med å forme en ny bydel hvor et ferdigstilt kontorbygg nå er på plass. Nybygget synes vi tar seg bra ut med husets voluminndelig og materialvariasjonen i fasadene med 3/4 stålplater som dominant, og som i samspill med volumer i trekledning gir det ønskete uttrykket. Et uttrykk som i eksteriør og interiør gjenspeiler byens opplevelser. Store hus har store rom. Hus i småskale har små rom, intime storstuer som ivaretar kvalitet i romopplevelser og er en fordel for dem som skal bo i huset. For huseieren er det letter å leie ut små arealer. Sandvika Business Center er det første næringsprosjektet på mange år som ligger nord for jernbanen og som dermed redefinerer byens geografiske sentrumsutstrekning. Det blir spennende å være med på utformingen av bebyggelsen som vil komme senere, tilføyer Stein Halvorsen.

Modellen (Stein Halvorsen) og perspektivet (Brick) viser hvordan den nye bydelen kan bli når byggetrinn 2 er på plass.
