Totalentreprise i samspill
Energibygget er forløpig siste brikke i en mangeårig prosess med å transformere Grønlandområdet på Stømsø fra tradisjonsrik papirfabrikasjon til etablering av moderne nærings- og kulturvirksomhet, samt boliger av høy kvalitet. Union Brygge med en rekke unike byggeprosjekter som perler på en snor, er blitt et forbilde på en storstilt byutvikling som er lovpriset nasjonalt, som internasjonalt. Og for at det skal være sagt: Byggenytts utsendte synes det er stor stas å komme til Grønland ved Drammenselvas sørlige bredd for nok en gang å lage fotoreportsje av et høyt profilert nybygg. Og Energihuset, lengst vest på Union Brygge nær rundkjøringen ved Øvre Sund Bru og vis-à-vis Pir 7, er virkelig en presentasjon verdt.
Byggenytt blir med totalentreprenøren Strøm Gundersens prosjektleder Stein André Vestskog på en fotorunde og får en orientering om prosjektets mest interessante sider. Først og fremst er det tale om husets fasader mod sør og vest som er kledd med grønne solcellepaneler. Vestskog forteller at byggherren Union Eiendomsutvikling hadde som en viktig prosjektmålsetting om ikke bare å skape et passivhus, men også å bygge kontorbygg som kunne forsyne kontorlokalene med kortreist strøm. Da måtte det til større og mer innovative løsninger enn bare tradisjonelle solcellepaneler på taket.

Stein André Vestskog, her på hovedtrappens plan 6, ser ned i det luftige atriet som strekker seg over 7 etasjer.
Foto: Byggenytt

Å erstatte vanlig fasadekledning på sør- og vestveggen med en løsning hvor solceller inngår som en integrert del av fasaden, er en teknologisk nyvinning. Fasadene i sør og vest betår av 1200 m² med solcellepaneler. Det er første gang i Norge at solcellepaneler i så stort omfang er brukt på denne måten, og det er ikke rart at Vestskog på vegne av totalentreprenøren utrykker stolhet av å ha vært med på mye av utviklingen med solcellefasadene. Dette gjaldt ikke minst utviklingen av egne typer av oppheng som var sterke nok til å bære panelene. Solcelleplatene besto dessuten av 20 ulike størrelser som bidro til å gjøre fasadejobben ekstra kompleks.
Vestskog forteller videre om andre elementer i byggeprosjektet som har bydd på utfordringer. Energibygget ligger vegg i vegg med en av Drammens største trafostasjoner, og alle strømkabler til trafoen som gikk på tvers av byggetomta måtte flyttes. Ved oppstart av grunnarbeidene primo mai 2014 ble det spuntet en ramme bare én meter fra høytspenningsledningen. Det var et arbeid som naturlig nok måtte utføres med fokus på sikkerhet. Videre ble det benyttet innvendig spuntavstivning mot bunnplate samt stabilisering av grunnen ved hjelp nedborete kalkcementpeler. I tilegger er det borret iscehebekkstag for sikring av spuntveggen langs hovedveien. Tilrettelegging av rørføringer og andre mindre grunnarebeider ble så utført. Prefab-arbeidene med hulldekker, stål og noe betong pågikk fra medio oktober 2014 til medio medio mars 2015, og deretter videre full bygging av huset.


2 milepeler i byggeprosessen, støping av bunnplate og byggekran heist på plass i ferdigstøpt kjeller.
Foto: Strøm Gundersen
Energibygget er effektivt reist med relativt kort byggetid, ferdigstilt og overlevert byggherren 18. desember 2015, til avtalt kontraktsdato og innenfor budsjettert kontraktssum, fortsetter Vestskog. Ett bemerkelsesverdig poeng i denne sammenheng er at milepelen tett bygg ble nådd allerede 1. juli 2015. Tradisjonelle solcellepaneler, 440 m², ble nå etableret på taket slik at allerede et halvår før bygget var ferdig, kunne solenergi tilkobles rett inn i byggestrømskapet og har vært med på å forsyne byggeplassen med strøm i byggeperioden.
For byggherren var målsettingen ikke bare å etablere fasader med solceller. Energihuset skulle også være et attraktivt kontorbygg med en inngang og et atrium som gir leietagere og besøkende en innbydende lobby (som i et hotell) som imponerer og ønsker velkommen, sier Vestskog. En nedhengt trapp på 25 meter er montert midt i atriet som i tillegg til glassfasadens stålkonstruksjon henger i takkonstruksjonens fagverksdrager. Den elegante, spektakulære trappen og de tre hengende møteboksene blir virkelig lagt merke til når man trer inn i Energibygget.


Til venstre sees atriet under arbeid. Til høyre 440 m² solceller på taket.
Foto: Strøm Gundersen
På vår fotorunde sammen med Vestskog får Byggenytt inntrykk av et oversiktlig og kompakt kontorbygg. I første etasje er det en hotellinspirert resepsjon med gasspeis. Etasjen har 4 møterom og en kantine (spiseri som det her heter) med et kjøkken som også serverer varm mat. Kantinen kan deles med foldevegg. Underetasjen rommer 27 parkeringsplasser, oppstillingsplasser for ca. 200 sykler, samt en liten gardrobe. Tekniske rom er plassert i underetasjen. Nybygget har en grunnflate på 1400 m², 7 etasjer over bakken og et samlet areal på 10.765 m². Kontoretasjene med kapasitet for ca. 400 arbeidsplasser, har en effektiv og fleksibel løsning med det luftige atriet og hovedtrappen som det samlende utgangspunkt, og en sosial sone i midten som knytter etasjene sammen. De tre øverste etasjene (5–7) er nylig tatt i bruk av EB (Energiselskapet Buskerud) som er den største leietakeren, og passer til det unike nybygget som hånd i hanske. 3. og 4. etasjer er også leiet ut til Dialog Eiendomsmegling og Conexus. Det bygges nå for fullt i deler av 3. etasje som Trysilhus skal inn i. 2. etasje er fremdeles ledig, men det forventes at ny leietaker er på plass om ikke lenge.
Strøm Gundersens totalentreprise er bygget på en samspillkontrakt, en entrepriseform som er foretrukket både av byggherre og entreprenør. Union Eiendomsutvikling og Strøm Gundersen kjenner hverandre godt fra tidligere prosjekter i samspill. Vestskog kommenterer i denne sammheng at det er ingen automatikk i det å få jobben. På samme måte som byggherren er avhengig at fornøyde leietakere, er entreprenøren avhengig av en fornøyd byggherre. I dette ligger at når jobben skal gjøres, så må den gjøres godt. Full innsats. Når alle impliserte i et byggeprosjekt er enige om å få til det, bli kjemien som regel god. Vestskog oppsummerer oppdraget som lærerikt og trivelig, og nevner spesielt det gode samarbeidet med byggherre og arkitekt.