Energibygget - nytt kontorbygg på Union Brygge
Energibygget er navnet på det ”grønne” kontorbygget som nå er ferdigstillet på Union Brygge. Bygget ligger opp mot den nye broen over Drammenselva og langsetter Kreftings gate. Utbyggingen er gjennomført i ett byggetrinn og ble ferdigstilt etter ca. 20 måneders byggetid. LOF Arkitekter AS har stått for arkitekturprosjekteringen på grunnlag av en idéskisse. Prosjektering og bygging startet så etter at leiekontrakt med EB (Energiselskapet Buskerud) var signert.
Reguleringsplanen ga klare føringer for utformingen av bygget. Det er byggegrenser, gangvei som skal opprettholdes og krav til maks høyde, samt krav til tilbaketrekking av toppetasje og front mot elva. Beliggenheten langs Kreftings gate samt kravet om et særlig energiøkonomisk bygg, har til sammen gitt hovedgrepet for bygget. Våre første idéskisser viste et hovedgrep som kunne utvikles til et karakterfullt og energiøkonomisk bygg. Idéen var å forme bygget langs gaten med en buet og mer lukket rygg mot gateløpet, og så åpne bygget mot øst og nord med store glassfasader. Idéen var å kle gatefasadene mot syd og vest med solcellepaneler, samt montere solcellepaneler på takflaten.
Både byggherre og største leietaker (EB) hadde store ambisjoner om et energiøkonomisk bygg, og de ønsket også at dette skulle være synlig utad. Det viste seg etterhvert at tradisjonelle solcellepaneler ikke kunne brukes som fasadekledning på hele vegger. Panelene er ikke konstruert for det, hva angår kravet til stabilitet, sikkerhet mot nedfall etc. Etter en del research fikk man kontakt med et firma i Belgia som kunne levere solcellenett med print lagt inn mellom to glassplater.
Printet som ble valgt er et foto av grønt gress, sterkt forstørret. Fargen ble justert etter flere prøvetrykk og prøvepaneler på stedet. Vi ønsket at solcellenettet skulle skimtes, men ikke at bygget skulle fremstå med rent tekniske fasader. Fargemessig var det ønskelig å profilere bygget bokstavelig talt som et ”grønt bygg.” Fasadene er prosjektert som tradisjonelle glassfasader og solcellene er integrert i glassfasadeplatene. Glassplatene er lektet ut og festet med runde, blanke beslag. Krav til u-verdi er oppfylt i bakenforliggende klimavegg.
Alle kontoretasjene er formet rundt en felles sosial sone utformet som et åpent galleri. Hovedtrapp- og heis ankommer her, det er toaletter, garderobe og en kaffebar i hver etasje. Dette er kontoretasjenes samlingssted - et sted hvor man også kan få kontakt med de øvrige leietakerne i bygget og med gatelivet utenfor. Den sosiale sonen henvender seg inn og ned mot vestibylen som er åpen over 7 etasjer med en full glassfasade i front. For å skape variasjon og aktivitet i glassgården er det kraget ut 3 bokser fra det åpne galleriet. Boksene er innredet som møterom med tette vegger rundt og glassfront mot vestibylen. Boksene gir en fin kontrast til det åpne galleriet og blir et skjermet rom i et ellers åpent fellesareal.
Inngangsfasaden samt øst- og nordfasaden er bygget som rene glassfasadesystemer. Inngangsfasaden har fått vertikale lameller for å få dybde samt markere at dette er hovedinngangen med åpent rom bak.
Høydemessig trapper bygget seg opp fra 4. etasje + tilbaketrukket 5. og 6. etasje mot elva. Bygget avsluttes med en 7. etasje som er inntrukket mot syd og vest. I 1. etasje er det felles kantine, møterom og servicearealer. Etasjen er åpen mot gaten (Grønland), og det er glass fra gulv til tak og større takhøyde. Kantinen har fått egen uteterrasse, og vestibylen er utstyrt med peis og med kaffebar for de besøkende. Hovedtrappen står som en skulptur i glassgården og har fått en særlig utforming med kledning av eikepanel og markert silhuett med lys rundt. Gråtonet eik går igjen i de tre møteromsboksene, i gulvbelegg og flere elementer i den sosiale sonen samt i fellesarealene i 1. etasje.
Øvrige etasjer er rene kontoretasjer. Alle faste rom og installasjoner inklusive desentraliserte ventilasjonsrom i hver etasje, er lagt inn mot midten av bygget. Kontorarealene får dermed stor fleksibilitet og det kan innredes med kontorceller eller som åpent kontorlandskap langs hele ytterveggen. Det er en parkeringskjeller under bygget. Kjelleren med sykkelrom og garderober er utformet slik at den kan tilknyttes neste byggetrinn mot øst.