COWI nytt HQ - totalentreprisen

Det er litt av et imponerende trekløver næringsbygg AF Bygg Oslo har reist i løpet av et par tre år i Oslo. I tur og orden har tre store kontorbygg med profilerte leietakere etablert seg i den nye bydelen HasleLinje på Hasle/Løren. Først ferdigstilt var Aller Medias bygg, innflyttet ved årsskiftet 2014/15. Så kom det høyreiste Frontbygget med Bymiljøetaten i Oslo som største leietaker, tatt i bruk høsten 2015. Nummer tre i rekken, COWI-bygget, hvor det store rådgivende ingeniørselskapet flytter inn med sine 800 Oslo-ansatte 4. juli 2016. Og et fjerde kontorbygg er nå godt underveis vest for COWI-bygget. Det er Securitas som vil etablere seg her når firmaets nye hovedkontor er ferdigstilt i løpet av første kvartal 2018.

HasleLinje-bygg som perler på en snor. Bedre profilering kan man vel neppe tenke seg. Byggene sett østfra (over), og sett vestfra.
Foto: Byggenbytt


Ny attraktiv bydel

Byggeren HasleLinje Næring , et samarbeidsfirma eid av Höegh Eiendom og AF Eiendom, har sannelig vært flinke til å hanke inn et knippe profilerte leietakere i sine bygg. Og hvorfor har de lyktes med det? Den viktigste årsaken er nok at HasleLinje er selve fyrtårnet (bokstavelig talt) i den nye bydelen som har vokst fram på på det gamle og fraflyttede produksjonsarealet til Vinmonopolet (nå Arcus) i løpet av de siste årene, og fremdeles pågår for fullt. Dette er det siste sentrumsnære utbygningsområdet i Oslo og er en byutvikling i stor skala hvor mye er gjort og gjøres for etablering av næringsvirksomhet og bygging av boliger med nærhet til t-bane/kollektivtransport, barnehager, skoler, rekreasjons- og kulturtilbud. Altså det som kreves for det gode liv i byen.

Et annet sak som gjør HasleLinje attraktivt for ressurssterke firmaer/institusjoner, er miljøaspektet. Nybyggene er alle fremtidsrettede, kostnadseffektive bygg av høy kvalitet med miljøstandard utover myndighetenes krav, altså passivhus med ambisjoner om BREEM-NOR Excellent-sertifisering og energiklasse A+. Angjeldende bygg er dermed prosjektert og bygget basert på strenge krav med hensyn til nybyggenes beliggenhet i forhold til kollektivtransport, bærekraftig materialbruk, inneklima, utslipp av miljøgasser, samt tilrettelegging for syklende, etc. Her har byggherre og entreprenør felles interesser med dem som kommer inn som leietakere. Alle vil være i front med hensyn til den nye tids miljøbevisshet.

Nils Ørnes, AF Bygg Oslo sin prosjektleder, her på en av COWI-byggets tre takterrasser med sedum-belegg. Fyrhuset med sitt høyreiste kjennemerke og Aller Gruppens bygg som nærmeste naboer.
Foto: Byggennytt

AF Bygg Oslo står for totalentreprisene

Og det er nettopp dette temaet som blir hovedsak når Byggenytt intervjuer AF Bygg Oslo sin prosjektleder på COWI-bygget, Nils Ørnes. Han påpeker at de tekniske anlegg i disse BREAM-sertifiserte byggene er under stadig utvikling og blir mer og mer kompliserte. COWI-bygget er i så henseende intet unntak. Alle tekniske installasjoner som solskjerming, lys og varme er sentralstyrt fra en pc i eget kontrollrom. Styringssystemene for de tekniske anlegg i COWI-bygget er basert på det siste innen teknologien på området. Ørnes opplyser at det er jobbet hardt med å integrere fagdisiplinene for ventilasjon, rør og elektro for å få ting på plass. Som en ekstra sikring er det brukt egne controllere på de tekniske anlegg for å sikre at ting fungerer som de skal, altså at kunden får den leveransen som er forventet. Sensorer og styringer skal fungere perfekt. Han legger til her at dyktige tekniske underentreprenør og godt samarbeidet med dem, har vært nødvendig for å få til et bra resultat. Teknikken har vært den største utfordringen. Å levere tilfredsstillende på området, er derfor den mest gledende oppsummering av prosjektet. Byggenytt får nok en gang konstatert at tekniske anlegg kan være en nøkkelfaktor i et byggeprosjekt.

Imponerende ryddige og vel utførte tekniske annlegg i Cowi-bygget. Selv gulvene er til å gå på barføttes. Bildet over energisentralen i kjeller. Til venstre ventilasjonsaggregat for 6. etasje. Kontoretasjene har hvert sitt aggregat.
Foto: Byggenbytt


Med ferdigstillelsen av COWI-bygget, har AF Bygg Oslo fullført tre nokså like kontorbygg og er i gang med et fjerde. Ørnes påpeker at i dette ligger en kunnskapsoverføring da det er flere av de samme prosjekteringslederne på de ulike prosjektene. Dette har bidratt til til at stafettpinnen er blitt overlevert med bedre resultat som følge. Kunnskap er bragt videre inn i neste prosjekt.

Ørnes opplyser at COWI-bygget er det tredje bygget som totalentreprenøren jobber med BREEAM-NOR, og det andre på Excellent-nivå. Dette mener han er både interessant og nyttig da det gir verdifull erfaring. Det er jobbet mye med dokumentasjon, men også om måter å bygge på, samt valg og bruk av materialer. Stikkord her er tetthet i bygget, U-verdier og energieffektivitet, men også spesielle tilt med hensyn til nedstenging av vann som et viktig eksempel. Det er rett og slett mye å holde styr på, som for eksempel utarbeidelse av en rekke miljødeklarasjoner, i følge, Ørnes. Entreprenøren har da også har hatt en egen BREEAM-leder nærmest på heltid for å håndtere dette.

COWI-bygget som sammen med Aller Medias hovedkontor i nord-øst, danner en inngangsportal til HasleLinje og kalles derfor også Portalbygget, opplyser Ørnes. Nybygget har åtte etasjer og en parkeringskjeller. Total BTA for prosjektet er 15.800 m2. De tre nederste etasjene som rommer fellesfunksjoner, er kledd med tegl. Selve kontorfløyen fra tredje til åttende etasje har fasader kledd i glass og metall. Dette volumet er har har fått en karakteristisk knekt form, et meget vellykket grep fra arkitekten side. Det gir bygget en eleganse som sammen med glassfasaden mot øst, speiler det gamle fyrhusets pipe på en skiftende og vakker måte. COWI-bygget er rett og slett et vakkert hus, det er Byggenytt og Ørnes helt enige om.

Byggenytt ber Ørnes om å gi en kort beskrivelse av byggeprosessen fra begynnelse til slutt. Byggestart fant sted i juni 2014. Kontrakten omfattet et prosjekt som skulle gjennomføres som en totalentreprise til en verdi til MNOK 294 eks. mva. Ferdigstillelse var avtalt til andre kvartal 2016, altså to års byggetid, begynner Ørnes. Innledende arbeider startet med forsterkning og permanent forankring av spuntveggen som tidligere var etablert i forbindelse med bygging av den nye Bøkkerveien. Utgravnings- og sprengningsarbeider i tomten som besto av femti prosent løsmasser og femtiprosent fjell, og uttransport av disse, gikk greit unna. En del forurensete masser måtte dog kjøres til deponi. Det ble videre boret 14 hull ned til 300 meter for bergvarme. Geobrønnene skulle senere kobles til anlegget for vannbåren oppvarming av huset. Bygget ble så fundamentert til fjell og arbeider med å etablere råbygget kunne ta til ved årsskiftet 2014/15. Kjelleren ble plasstøpt, mens konstruksjonen ellers ble utført med hulldekker og stålelementer. En liten utfordring her var at byggets nedre volum spenner over veistubben Karvesvingen og måtte splittes i to separate bygg i første og andre etasje. Bygget har derfor en underskjæringen under tredje etasje over kjøreveien hvor det er 15 meter lange spenn over kjørebanen.

Bygget har en underskjæringen under tredje etasje over kjøreveien hvor det er 15 meter lange spenn over kjørebanen.
Foto: Byggenbytt

Milepelen tett bygg for råbyggkonstruksjonen ble nådd i august 2015. Etter det kunne tømrerarbeider og andre innredningsarbeider ta til for fullt. De tekniske entreprenørene var allerede godt underveis med sine installasjoner. I slutten av november 2015 kunne strømmen slås på. Så gikk det slag i slag med igangsetting av anlegg og innregulering frem til slutten av april 2016 da prøvedriftsperioden startet.

Intervjuet med Ørnes gjøres bare en uke før COWI foretar innflytting. Han oppsummerer allikevel gjennomføringen av byggeprosjektet som tilfredstillende basert både på egen vurdering, men også på tilbakemeldinger fra byggherren. På mange måter har prosjektet vært greit å gjennomføre uten de store utfordringer, bortsett fra som allerede nevnt, å etablert de tekniske anlegg på en ordentlig måte i samarbeid med de tekniske entreprenørene.

Byggenytt spør Ørnes som en avslutning, hva han er mest stolt av. Svaret kommer kontant. COWI-bygget er et flott hus! Han uttrykker også stolthet over gjengen av kollegaer som har vært med i byggadministrasjonen underveis. Det har dreid seg om 12 personer på det mest hektiske, 7 i snitt. Endelig tilføyer han også det gode forholdet til byggherren. For egen regning tenker Byggenytt at Ørnes nok har båret på et tungt ansvar i sin prosjektledelse av COWI-bygget. Det er det tredje kontorbygget for samme byggherre. De to foregående ble ført vel i havn av to andre prosjektlederkollegaer. Så Ørnes har nok stått på for å ha ting på stell og også gjøre sin jobb på beste måte.



← Tilbake til forsiden


Bildeserie av COWI nytt hovedkontor

BILDER MED ANNONSER


ALLE BILDER

0110.jpg0112.jpg0114.jpg0116.jpg0117.jpg0118.jpg0119.jpg0120.jpg0121.jpg0122.jpg0123.jpg0128.jpg0130.jpg0132.jpg0342.jpg0343.jpg0138.jpg0140.jpg0141.jpg0143.jpg0147.jpg0148.jpg0149.jpg0150.jpg0151.jpg0153.jpg0154.jpg0157.jpg0159.jpg0160.jpg0161.jpg0163.jpg0164.jpg0166.jpg0175.jpg0177.jpg0189.jpg0190.jpg0192.jpg0197.jpg0198.jpg0199.jpg0201.jpg0202.jpg0203.jpg0204.jpg0205.jpg0206.jpg0208.jpg0210.jpg0211.jpg0213.jpg0216.jpg0217.jpg0222.jpg0223.jpg0231.jpg0233.jpg0234.jpg0238.jpg0239.jpg0250.jpg0251.jpg0259.jpg0260.jpg0261.jpg0263.jpg0264.jpg0265.jpg0266.jpg0267.jpg0268.jpg0269.jpg0272.jpg0273.jpg0275.jpg0277.jpg0278.jpg