Om prosjektet
Av Håvard Lindgård Fagernes, prosjektleder, NORDIC office of architecture
Sammendrag
Prosjektet var opprinnelig tenkt som et prestisjebygg for Selvaag Gruppen AS, Narud Stokke Wiig vant konkurransen i 2001. Bygget er nå et generelt utleiebygg. Prosjektet ble tatt opp igjen i 2011, byggestart var februar 2012. Prosjektet har i denne fasen blitt bearbeidet for å gi høyere arealutnyttelse og lavere byggekostnader enn det opprinnelige prosjektet. Fokuset i denne fasen har vært en forenkling, videre har det vært et ønske om fleksibilitet for å imøtekomme ulike leieforhold. Omrisset av bygget og høyder er uendret.
KONSEPTET
Det vertikale elementet består av en 6 etasjers bygning med en eliptisk planform. Det horisontale elementet består av tre lavere bygninger. De er fysisk forbundet med glassmellombygg, men fremstår som identifiserbare elementer med ulik dybde. De fire elementene har en samordnet sokkelutforming. Sokkelen med sine søyler har en viktig arkitektonisk funksjon i å binde anlegget visuelt sammen og understreke at det er ett anlegg. Tomten er lang og smal noe som og har vært med og utforme bygget. Anlegget har tre innganger i sokkelen. Inngangene er funksjonelt likeverdige, men vestre inngang fremstår mer prominent på grunn av sin beliggenhet ved elipsen. Det er og innganger i de andre glassbyggene og fra gangveien i bakkant av bygget. Alle byggene er knyttet sammen med korridor i 1. etasje som gir adkomst til kantine og fellesfunksjoner. Heis og trapp er plassert i glassmellombyggene med unntak av den vestre inngangen der heis og trapp er plassert i elipsen.
Fasademateriell
Fasadene hadde opprinnelig en stor grad av variasjon og kompleksitet både i komposisjon og detaljering av vindusfelt. Fasadene er utformet for å være mest mulig energibesparende. Det brukes ulike materialer slik at uttrykket blir spennende og variert. Glass, tre og lys granitt er materialene som benyttes. Fasaden er komponert av en åpen 1. etasje og ellers en repetisjon av det samme vinduselementet. Fasaden er brutt opp ved at enkelte vinduselementer visuelt er bundet sammen i to plan med brystningspartier i tre. Vinduspartiene av tre skjuler karmer og solavskjerming og fremstår som et helhetlig møbel som binder innsiden sammen med utsiden. Dybden av vinduselementet gir fasaden et variert uttrykk fra ulike vinkler. Mellombyggene består av curtainwall med mindre innslag av tre på dekkeforkanten, heisen er kledd med treplater fra utsiden til innsiden.
Utomhus
Utomhusplanen er forenklet i forhold til materialbruk og temaer, økt fortausbredde mot Silurveien har og gitt sine begrensninger. Det overordnede grepet er de ulike nivåene og plassrom som er sammenbundet som en base med felles materialitet. Granitten er den samme som brukt i fasaden. Støttemuren mot terreng ved elipsen og ved bygg D er også utført i granitt. Belysningt er innfelt ved hver søyle mot Silurveien. Det er definert en gangvei som går rundt hele prosjektet.
S2 – Miljøbygget
Dette er et topp moderne og meget miljøvennlig næringsbygg (energiklasse A). Selvaag har lagt vekt på at S2-bygget skal ha et arkitektonisk design som samsvarer med fokuset på energi og miljø. Lys, varme og ventilasjon har behovsstyrte løsninger, og de gunstige grunnforholdene gjør at man kan ta i bruk varmepumpeteknologi både for oppvarming og kjøling.
Parkering
Hos S2 skal det være enkelt å parkere, både for dem som jobber her og for dem som kommer på besøk. I garasjen er det hele 270 p-plasser, inkludert gjesteparkering.
Interiør
Hvite flater, glassfronter mot møterom og cellekontor gir rommene mye lys og en god atmosfære. Gulv i inngangspartiet og fellesareal er i granitt og av samme type som trapper utomhus. Kantineområdet har hvitmalte vegger og tregulv som igjen understreker en lun og lys atmosfære.
Fremdrift
De første leietakerne flytter inn i oktober 2014 da 2 av 4 byggetrinn står ferdig. De øvrige byggene vil stå klare sommeren 2015.
900 arbeidsplasser
Bygget har stor fleksibilitet. Leietaker har muligheten til å skreddersy optimale løsninger for sin bedrift/organisasjon. Den gode takhøyden og de store flatene gjør det mulig å tilpasse lokalene ettersom leietakers organisasjon vokser. Selvaag har sitt hovedkontor her med 200 ansatte. Andre leietakere er Xellia pharmaceutikal, Unilabs, legevakt, Vest bilvask, og treningssenter er også etablert.
Gode takhøyder
I S2 er det gode takhøyder i alle etasjer. Dette er med på å gi gode arbeidsforhold og god luftkvalitet for alle som jobber her. I de vanlige kontoretasjene er det netto 3,2 meter under taket, og i første etasje (inklusive kantinen) hele 4 meter.
Samlet brutto gulvareal over bakken er 17 731 m². Underetasjene utgjør i tillegg 12 007 m² BTA. Samlet gulvareal er 29 782 m² BTA.