Gullhaug Torg 4 - Nydalen
Den nye bebyggelsen som består av to bygninger, har fått en klart definert form mot Gullhaug Torg for å gi gateløpet en bymessig kvartalstruktur.

Foto:
Roald Kluge

Av Ragnvald Halset
Kosbergs Arkitektkontor AS

Bygget ligger innenfor delfelt 7 i nordre del av kommunedelsplanen for Nydalen. Det er skissert mange forslag til prosjekt på tomten for Gullhaug Torg 4. Det som utløste det fullførte prosjektet var en innbudt konkurranse om nytt hovedkontor for KRIPOS. Dette slaget tapte vi, men det ble satt i gang en intens markedsføring av et prosjekt i dette området. Avantor ASA innledet samarbeid med EDB ASA sommeren 1998 som aktuell leietaker for bygget. AS Ing. Gunnar M. Backe var kontrahert som totalentreprenør og man tok sikte på byggestart i februar 1999. Etter en hektisk prosjekteringsfase ble prosjektet stoppet av Plan- og bygningsetaten. Det skulle gis plass for en eventuell ny veiføring nord for bygget som skulle binde sammen Gullhaugveien med Maridalsveien. Dette medførte en betydelig omprosjektering våren 1999, men byggingen var likevel i gang i juli 1999.

Tomte- og hovedkonsept
Tomten ligger inntil Akerselva i et område hvor særlige hensyn til landskap og kulturmiljø skulle vektlegges. Langs Akerselva ligger restene av det gamle Finvalseverket, der det er tatt vare på to verneverdige fasader. I nord grenser tomten mot Nordre kontor - Gjerderums vei 10 D, også en verneverdig bygning. Mot øst grenser bebyggelsen mot Gullhaug Torg, med Film og TV-huset som nabo. I sør ligger NRK-Drama.

Adkomsten til hovedbygningen legges ved enden av Gullhaugveien. Bygningen er gitt en klart definert form mot Gullhaug Torg for å gi gateløpet en bymessig kvartalstruktur. Denne delen av bebyggelsen består av 4 etasjer i nord og på grunn av det fallende terrenget blir høyden 5 etasjer mot sør.

Mot vest, Akerselva og det grønne, stikker det ut fløyer fra bygningens hovedform. Dette er gjort for å trekke naturen med lys og luft inn i bygningsvolumene. Bygningsformene som stikker ut fra hovedformen, avtrappes både i høyde og lengde for å tilpasses den nye formen på Finvalseverket. De avtrappede fløyene møter en klart definert ramme/skivekonstruksjon som tar opp retningen på Redskapsfabrikkens østfasade som ligger på vestsiden av Akerselven. Denne rette, klart definerte formen vil fremheve Finvalseverkets nye buete glassfasade mot øst og danne vegg for bebyggelsen mot Akerselva.

Den nye bebyggelsen består av to bygninger. Skille mellom bygningene er plassert slik at siktslinjer/gangveier fra Sandakerveien mot Akerselva ivaretaes. Hovedbygget blir trukket tilbake fra Gullhaug Torg/Gullhaugveien i nord slik at siktlinjer fra Gullhaug Torg møter den verneverdig bygning nord for tomten og fremhever kvaliteten i Nordre kontor - Gjerdrums vei 10 D.

Kontorfløyene har forskjellig bredde for å optimalisere fleksibeliten mellom cellekontorer og team-kontorer. Ventilasjonssystemet og annen teknisk infrastruktur er også basert på maksimal fleksibilitet mellom forskjellige kontorformer.

Finvalseverkets vernede fasader
I bebyggelsesplan for del av delfelt 7 i Nydalen er det forslag om bevaring av syd- og vestfasade på eksisterende bygning – Finvalseverket eller «Huset ved elven». Vi har valgt å fristille Finvalseverket fra ny bebyggelse på følgende måte:

Vi ønsket et klart skille mellom eksisterende bygg og ny bebyggelse. Fasade mot vest i eksisterende bygg er tenkt bevart i sin nåværende form med eksisterende vindusutsparinger. Gavlvegg mot syd var etter vårt skjønn så ødelagt under tidligere ombygginger, at vi foreslo å rive den og bygge den opp igjen. Vårt forslag var da å tilbakeføre fasadeuttrykket som bygningen hadde i 1917. Dette kunne dokumenteres gjennom fotografier fra denne tidsperiode. Med en forskjell i farge og struktur på teglstein ville en oppnå en kontrast mellom ny og gammel bebyggelse, som vil fremheve de bevaringsverdige fasadene på Finvalseverket. Som en spennende overgang mellom de verneverdige fasadene og ny bebyggelse ble det satt opp en skrå glassvegg som føres svakt krummet fra sør-østre hjørnet mot nord-vestre hjørnet. Denne nye glassveggen fremheves i møte mot den rette, klart definerte ramme/skive konstruksjonen som danner avslutning på den nye bebyggelsen. Det dannes da et spennende uterom mellom eksisterende og ny bebyggelse. Innvendig er bygningen et stort volum med en innskutt messaninetasje, dette for å fremheve husets spesielle romdannelse.

Fasadeuttrykk og materialvalg
Bebyggelsen har en tradisjonell oppbygning med plassstøpte konstruksjoner i underetasjer. Videre oppover er bæresystemet med søyler og dragere av stål med prefabrikkerte hulldekker. Ytterveggene er med tradisjonelt bindingsverk, kledd utvendig med tegl. Vi ønsket å gi bygningen et fasadeuttrykk som samsvarer med intensjonene i kommunedelplanen. Det ville si å gi bygningen en bymessig karakter og tilpasse den til det offentlige rom både mot gate, mot Akerselva og mot grøntområdene. Bygningene er derfor utformet med store åpne felt i nederste etasjer slik at bygningen møter bakken/gaten på en skånsom, men urban måte.

Bruk av pilastere som fasadeuttrykk for de nederste etasjer finner vi også i den eksisterende bebyggelse. Øverste etasje mot Gullhaug Torg, og de øverste avtrappede fasader mot vest, er utformet som lette konstruksjoner i glass/metall.

I henhold til krav i kommunedelplan for Nydalen skal fasadematerialet i hovedsak være teglstein. Vi ønsket i dette tilfellet en lysere teglstein eller et lettere muralt uttrykk i nybygget enn det som er benyttet i nyere bygg i dette området av Nydalen. Finvalseverket har tradisjonell rød teglstein. Fargeforskjellen fremhever de verneverdige fasadene i kontrast til den nye bebyggelsen, men gir en beslektet materialkvalitet. Nybygget har i tillegg større felt i glass og metallisk fargede profiler.

Innvendig materialvalg er tepper på gulvene i kontorarealene, keramiske fliser i inngangsoner, trapperom og kantine. Keramiske fliser på toaletter. Glassfronter i bøk. Vegger ellers er med glassfiberstrie og maling og folierte systemvegger. Himlingene består av klimaskjermer ut mot yttervegger og malte hulldekker. I kantine er det nedfôret akustiske mineralullplater i T-profilsystem sammen med klimaskjermer.

Utomhusarealene
Avantor har lagt ned store ressurser for åpning av Akerselva i dette området. Det er også lagt ned store ressurser i tilknytning til opparbeidelse av nytt elveløp, elvebredd og for området rundt ny og eksisterende bebyggelse.

Det er 13•3 Landskapsarkitekter som har planlagt det nye utomhusanlegget. De viktigste grepene med elveåpningen er å heve vannspeilet ved å bygge ny terskel oppstrøms for kulvert under NRK-Drama samt å utvide elveløpet oppstrøms for ny terskel for å få et bredere vannspeil. Eksisterende elvebredd er delvis i betong, delvis tørrmurt granittstein. Eksisterende granittmurer er beholdt og supplert med nye murer. Delvis som rettvegg, men også som trapper slik at det er mulig å komme ned til vannspeilet.

Veier og plasser rundt bebyggelsen er opparbeidet ned asfalt med kantsteiner av granitt og med innslag av betongheller og belegningsstein i naturmaterialer. Mot husvegger og i delarealer er det plantet busker og enkelte tær. Belysning på utvendige arealer er med armaturer på stolper eller på husvegg der dette er naturlig, av samme type som er benyttet ellers i Nydalsbyen.
Klikk for større bilder