Udland kirke i Haugesund
Udland kirke i Haugesund på åpningsdagen.
Foto: Eirik Hustvedt
Artikkel av Thomas Brekke, Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke AS

Beliggenhet og plassering på tomten

Kirken er plassert på regu-lert kirketomt like sør-vest for Udland kirkegård. Tomten har en særs fin beliggen-het for formålet og ligger lett synlig til på et høydedrag.

Klimatisk sett ligger tomten utsatt til for vindpåkjenninger, noe som er søkt hensyntatt ved utformingen av kirkebygget.

Adkomst er fra sør-øst, og kirken får felles parkeringsplass med kirkegården like ved Austreimvegen.

Kirken er plassert oppå høydedraget på en slik måte at den høyeste delen av terrenget ikke blir bebygd, men kan benyttes som utearealer i tilknytning til aktiviteter i bygget.

Anlegget som helhet er gitt en L-utforming for å gi en god og oversiktelig adkomst som samtidig har god beskyttelse for de mest utsatte vindretningene; syd-vestlig vind og regn og nord-vestlig kald godværsvind.

Generell utforming
Anlegget er delt inn i to hoveddeler. Kirkerommet ligger i akselinjen for hovedadkomsten fra parkeringsplassen. I denne aksen ligger også kirketorget og kirkebakken.

L-formen gjør at kirkerommet visuelt strekker seg ut til kirkebakken og adkomsten. Dette er understreket med store glasspartier.

I tilknytning til kirkerommet er det på høyre side lagt en del birom som naturlig hører til dette, sakristi, båremottak, lager samt et undervisningsrom.

På venstre side av kirkerommet er alle øvrige rom lagt i en lang sidefløy for å danne en helhetlig vegg langs adkomsten. Denne fløyen strekker seg fra kirkerommet og helt ut til parkeringsplassen. Klokketårnet og en pergola/søylegang er tenkt plassert slik at kirkebakken visuelt sett har tilnærmet 3 vegger. Klokketårnet er foreløpig ikke bygget.

Kirkerommet er gitt et særpreget bølgeformet tak som løfter seg over alterpartiet mot nord-vest, og avsluttes av en buet fondvegg som igjen reiser seg over taket og manifisterer seg i et tårnmotiv som med sin krumning kan minne om en båt eller et seil. Gjennom tårnet slippes lys ned over alterpartiet i kirkerommet. Kirkeromstaket og tårnet danner den mest markerte og høyeste delen i anlegget.

Øvrige arealer er modellert som flere adskilte volumer med forskjellig høyder og med «flate» tak som vekselvis har takutstikk og vekselvis er ført med parapet over tak for å understreke åpenhet/lukkethet. Veggene blir for øvrig underdelt med utstrakt bruk av baldakiner/ solavskjerming.

Planløsning
Kirkebygget er som anlegg bygget opp slik at selve kirkerommet tydelig fremstår som det viktigste rommet og visuelt sett er adskilt fra de øvrige delene av anlegget. Dette gir at man ikke trenger å gå gjennom «hele» arbeidskirken for å komme til gudstjeneste her. Kirkens beliggenhet inntil Udland kirkegård, gjør at kirkebygget er nøye tilrettelagt for at det skal kunne være begravelse i kirkerommet selv når det er stor aktivitet i de øvrige rommene i kirken. Forsamlingslokalene som kirkestue, menighetssal og grupperom er lagt til den delen av sidefløyen som er nærmest kirkerommet, og disse kan alle nås direkte fra kirketorget. Kjøkken/allrom og garderober er gitt en sentral beliggenhet i forhold til alle disse rommene.

Kjørbar adkomst er lagt mot kirkegårdsmuren, og denne fortsetter helt rundt til kjøkken/allrom for av- og pålasting av varer. Det er lagt opp til en stor grad av sambruk av arealer for å gi en mest mulig kompakt løsning med minst mulig unyttig gangaraler. Grupperomsavdelingen og kontoravdelingen kan også nåes via felles adkomst i sidefløyen.

Kontoravdelingen er lagt helt ytterst mot adkomsten og parkeringen slik at denne har enkel adkomst og er lett tilgjengelig for besøkende.

Terrengformen her gjør at det er minimalt innsyn di-rekte til kontorene fra adkomstveien, samtidig som det er god oversikt over besøkende når disse ankommer anlegget.

Utearealene består av opparbeidet terrengformasjon og kirkebakke langs hovedadkomsten og av et naturlig amfi med ballplass mot sørvest.

Planløsningen og det endelige romprogrammet er utarbeidet i nært og godt samarbeid mellom byggekomiten, flere brukerkomiteer fra menigheten og Arkitektkontoret BREKKE HELGELAND BREKKE AS. Kirken er løst innenfor et bruttoareal på 1285 kvm.

Materialbruk
Kirkerommet og kirketorget har innvendig fått lyse teglvegger kombinert med hvit pusset fondvegg. Teglen er også delvis trukket ut og benyttet som utvendig forblending i veksel med mørk og lys malt trekledning. Utvendig er kirkerommet gitt hvit pusset overflate på teglvegger. Generelt sett har øvrige rom gipsplatevegger med finmasket strie og malt overflate.

Kirkerom, sal, stue og et møterom har oljet heltre eikeparkett på gulv. Øvrige gulv har mørk linoleum I tørre rom og vinyl i våtrom.

Himling i kirkerom og torg er todelt med helsparklet hvitt midtparti og lys panelhimling på sidene., Sal og stue har hvite gipshimlinger med formskåret spilehimling under. Øvrige rom har sytemhimlinger.

Kirkeromstaket og alle gesimser er tekket med patinert Reihnzink. Øvrige «flate» tak har folietekking.
Klikk for større bilder
Color