Pilestredet Park - felt H
Pilestredet Park felt H er det første innflyttingsklare delprosjektet. Her sett fra Stensberggata.
Foto: Byggenytt
Miljøboliger i Pilestredet Park

Der det gamle Rikshospitalet lå , utvikler det seg nå en helt ny bydel. Det gamle Rikshospitalet ligger midt i byen som en oase skjermet for biltrafikk bak sin karakteristiske mur langs Pilestredet/Nordahl Bruns gate. Sykehuset har flyttet og gitt en helt unik mulighet til å utforme byboliger tilpasset dagens ønsker og samtidig en mulighet til å imøtekomme hva fremtiden forventer av miljøansvar, energiløsninger og bruk av privatbiler i forhold til andre transportmidler.

Pilestredet Park omfatter hele området hvor det gamle Rikshospitalet lå tidligere. Det finnes to utbyggere på området. Pilestredet Park Utbygging ANS som eies i fellesskap av Selmer Skanska Bolig AS og Obos samt Olav Thon Gruppen. Felt H som nå er innflyttingsklart omfatter 153 2-, 3- og 4- romsleiligheter fra 42-120 kvadratmeter. Byggherre for felt H er Pilestredet Park Utbygging ANS.

Smarte Boliger
Prosjekteringsleder Svein Mossing hos Selmer Skanska forteller til Byggenytt at boligene i Pilestredet Park er underlagt Oslo kommunes og Statsbyggs strenge miljøkrav. Poenget med miljøboligene er at beboerne selv får et godt verktøy for å minimere energiforbruket. Det er lagt vekt på at boligene er moderne og funksjonelle. Mange tidligere forsøk på å lage energieffektive boliger ble så spesielle i utforming og teknologibruk at de nesten ble umulige å bo i. Miljøboligene i Pilestredet Park er derimot helt vanlige leiligheter tilpasset en moderne og urban livsstil, med enestående økonomiske miljøkvaliteter som bonus ifølge Mossing.

Virkemidlene som er brukt for å minske energiforbruket er flere. Det er ekstra isolasjon i tak og vegger. Vinduene er utført med tolags isolérglass med argongass mellom lagene for å minimere varmetapet. Inneklimaet ivaretas gjennom balansert ventilasjon og opplegg for sentralstøvsuger. Samtidig har man vannbåren varme (radiatorer) for oppvarming av alle rom unntatt bad.

Beboerne får opplæring i effektiv energibruk og bruk av leilighetens energibesparende teknologi ved innflytting. Hver leilighet fungerer som en separat enhet i forhold til energibruk. Det har ingen betydning for en beboers energiforbruk om naboen sløser med varmtvannet eller bruker for mye strøm. All energibruk styres fra et panel ved utgangsdøren. Det er lett å bruke nattsenking, feriesenking og annen fraværssenking. Ved hjelp av fjernstyrte termostater kan forskjellige gjennomsnittstempratur stilles inn for hvert enkelt rom fra samme panel.
Mossing forteller videre at husene er prosjektert med strenge krav til gjenbruk og materialvalg for å redusere ressursbruk og forurensning mest mulig. Et eksempel på dette er at på rivningsbiten var det et krav at 90% av materialene skulle brukes om igjen. I prosjektet er det heller ikke brukt materialer som inneholder PVC.

Arkitekter
Utbyggingen av Pilestredet Park er prosjektert av en prosjekteringsgruppe bestående av Lund & Slaatto Bolig AS og Arkitektkontoret GASA AS som sammen er formelt ansvarlige for arkitekturprosjekteringen av alle feltene. Rent praktisk er dette løst slik at Arkitektkontoret GASA AS har hatt hovedansvar for felt H, mens Lund & Slaatto Bolig har hatt hovedansvar for felt B/C med flere.

Sivilarkitekt Espen Dahl hos GASA AS sier til Byggenytt at prosjekteringen av Pilestredet Park var en sammensatt oppgave med spesifikke krav. Reguleringsplanen for prosjektet var svært detaljert slik at mange av premissene var gitt på forhånd. Antall 2-og 3 roms leiligheter var gitt på forhånd. Likeså byggenes bredder og høyder.

Utfordringen for arkitektene var ifølge Dahl å gi Pilestredet Park et enhetlig arkitektonisk uttrykk. Prosjektet er preget av høy tetthet mellom bygningskroppene og materialvalget i fasadene er derfor pusset betong og glass for å gi bygningene et lett uttrykk. I tillegg har alle fasader klatrestativer for grønne vekster som skal klatre helt opp på taket hvor det er «grønne tak» med organiske vekster, store takhager og felles terrasser med beplantning. Det har fra første dag vært pålagt alle utbyggere i Pilestredet Park å tilrettelegge utomhusarealer som en del av grøntplanen for hele området, slik at dette ferdig utbygget kan forsvare navnet Pilestredet Park.
Klikk for større bilder
Color