Østfoldbadet i Askim
Østfoldbadet i Askim er et interkommunalt samarbeidsprosjekt mellom Askim og omkringliggende kommuner.

Foto:
Jarl Morten Andersen

Av sivilarkitektene Frode Sørvig
og Eyvind Øglænd-Marcussen.
Asplan Viak Skien

Prosjekteringsgruppe
Badfaglig rådgiver og prosjekteringsleder: Asplan Viak Skien.

Arkitekt, landskapsarkitekt, RIB og vannbehandlingsteknikk:
Asplan Viak Skien.

RIV:
Erichsen & Horgen AS.

RIE:
Malnes & Endresen AS.

• Østfoldbadet har et areal på 3200 kvm. inkl. tekniske rom i kjeller.
• 5 bassenger og 6 forskjellige vanntemperaturer 15 °C til 38 °C.
• Kapasitet 500 samtidig besøkende.
• Samtlige publikumsfunksjoner ligger på hovedplanet.
• Badet ble gjennomført innenfor en kostnadsramme på 62 mill. kr. inkl. mva.
• Byggetid 17 måneder, offisielt åpnet av H. M. Kong Harald i desember 2000.

Østfoldbadet i Askim er et interkommunalt samarbeidsprosjekt mellom Askim og omliggende kommuner. Tomten henvender seg til den gamle kulturparken og ligger inneklemt mellom Askims gamle folkebad i nyklassisistisk stil fra 1931 (Norges første bad på landsbygda) og det gamle kinoteateret fra 1938, et praktbygg i funksjonalistisk stil med plass til 715 mennesker. Nærmeste nabo er Askim Gummivarefabrikks gamle lokaler. Bygningene hadde stått tomme i en årrekke og forfallet var tydelig.

Det var derfor kommunens intensjon at det nye badet skulle bidra til igjen å gjøre området til det kulturelle midtpunkt i byen. Som et ledd i denne satsningen ble kulturparken valgt til 1000-års sted for Askim.

Et moderne badeanlegg med svømmebasseng, stupefunksjon og vannsklier krever store volumer. En utfordring har vært å innpasse dette i en bygningsmasse med mindre målestokk.

Overordnet målsetting for prosjektet har vært:
• Å gi tilbud til flest mulig brukergrupper.
• Å skape et anlegg som gir trivsel/velvære.
• Å velge løsninger som gir sikkerhet for brukerne.
• Å skape oversiktlige forhold og muligheter for en rasjonell drift av anlegget.
• Å legge de ulike aktivitetene slik at de ikke virker forstyrrende på hverandre, men samtidig slik at ikke anlegget virker folketomt ved få besøkende.
• Å velge tekniske løsninger som hindrer byggskader/driftsstans.
• Å velge rimelige, men varige materialer.

Badet inneholder:
Familiebad med bølgebasseng, lekebasseng, strømkanal, massasjebenk, klatrevegg, grotte med fossefall samt ulike vannattraksjoner som bobledyser, vannsprut og lignende. Over grotten er det et podium tilrettelagt for underholdning som konserter o.l

Avdelingen har 2 vannrutsjebaner. Familiesklien er 62 meter lang, mens hurtigsklien for de modige gir en hastighet på opp mot 40 km/t. I nærhet til avdelingen finner man solarier, møte/konferanserom og kafeteria for såvel badende som for tilfeldig besøkende.

Idrettsbad med kombinert svømme/stupebasseng og 6 baner (25 x 12,5 meter). Stupeanlegget har sviktbrett på 1 og 3 meters høyde og en plattform på 5 meters høyde.
Av hensyn til bevegelseshemmede er det adkomstrampe ned i bassenget.

I tilknytning til bassenget er det fast tribune som kan utvides i forbindelse med svømmestevner og eget, klimatisert rom for badevakt/
sekretærfunksjon. Fra vaktrommet dataovervåkes bassengene foruten visuell kontakt med bassengene.

Helsebadet ligger i den gamle bygningen. Bassenget er bygget om for å tilfredsstille dagens krav til funksjon og renseteknikk. Bassenget har motstrømsaggregat for svømmetrening og massasje. Vanntemperaturen er 34 °C. Avdelingen kan inkludere velværeavdelingen eller skjermes fra badet for øvrig.
Helsetilbudet vil bli ytterligere utvidet når den eldste delen av denne bygningen tas i bruk.

Velværeavdelingen ligger i tilknytning til helsebadet og er den roligste delen av anlegget. Avdelingen inneholder boblebad med luft- og vannmassasje, badstu, dampbad, kaldkulp, dusjnisje og pauseareal. Over velværeavdelingen ligger en takterrasse for avrivning og solbading. Avdelingen kan lukkes mot det nye badet, og inngår da som en del av helsebadtilbudet, for eksempel ved utleie til foreninger, bedrifter o.l.

Materialbruk
Det er benyttet materialer som krever minimalt vedlikehold. Promenadedekkene har sklisikker keramisk flis.

Bassengene er delvis flislagt og delvis epoxybehandlet.

Yttervegger har innvendig ubehandlet ospepanel med spalter for akustisk regulering. Skillevegger er i slemmet eller flislagt mur.

Utvendig har bygget horisontale lekter i sibirsk lerk med mellomliggende sementplater. Glassvegger er i aluminium. Beslag er utført i Rheinzink.

Badet har avanserte tekniske anlegg med egenproduksjon av klor, varmepumper for gjenvinning av energi fra luft og fra dusj- og bassengvann, UV- behandling av badevann og sentralt driftskontrollanlegg. Det er tidtageranlegg for idrettsbasseng og vannsklier og anlegg for overføring av lyd, bilde, musikk og informasjon. God akustikk og indirekte belysning med regulerbar lysstyrke er med på å høyne trivselsfaktoren i anlegget.

Klikk for større bilder