Kongssenteret i Kongsvinger
Kongssenteret speiler seg i mektige Glommas mørke vann. Kjøpesenterets areal er 16.000 kvm., hvorav 3.000 kvm. er rehabiliterte arealer. I del 14 mot Glomma er det bygget 2 etasjer boliger med 18 leiligheter over forretningsetasjen.
Alle fotoer i denne reportasjen:
Byggenytt
Artikkelen er skrevet av arkitekt Michael Bowe,
Arkitektkontoret Aakerøy, Moe & Bowe AS
Ombygging og utvidelse av tidligere Kongssenteret hadde byggestart i slutten av 1999, etter at Sektor Eiendomsutvikling AS i 1998 kjøpte eksisterende bygningsmasse og nærliggende tomter. I nært samarbeid med Kongsvinger kommune og Hedmark fylkeskommune ble planene om et nytt handelssenter for Kongsvinger og regionen utviklet.

Det var et komplisert oppdrag, hvor forskjellige eiendommer og bygninger, bevaringsverdig bebyggelse og den eksisterende Tommelstads gate, skulle integreres i nytt forretningssenter. Det ble kjøpt opp nærliggende tomter og bygg ble revet for å få riktige proporsjoner på prosjektet.

På grunn av de reguleringer som lå til grunn for Tommelstads gate ble det bestemt at hjertet i bygget skulle ligge her, som en overbygget glassgate i gatens fulle bredde på ca. 8 meter, med inngang fra byen via Brugata og fra Strandpromenaden ved Glomma.

Tommelstads gate, eksisterende bygninger og tidligere Kongssenteret ble integrert til et forretningsbygg med 2 hovedgater fra Rådhusgata og Daniel Schiøts gate som tverrgater til Tommelstads gate. Hovedinnkjøringene med parkeringsplasser til mer enn 250 biler ble anlagt fra Rådhusgata og Daniel Schiøts gate etter oppkjøp av eiendommer.

Forretningsbygget over 1. etasje er prosjektert slik at 2. etasje med kontorer kan bygges ved en senere anledning. I del 14 mot Glomma er det bygget 2 etasjer boliger med 18 leiligheter over forretningsetasjen. Alle leilighetene har nydelig utsikt mot Glomma og samtlige er solgt.

Norges eldste sykkelfabrikk er bevart og innlemmet i nytt bygg, sammen med de eksisterende bygningene Walby og Westbygården. Det har vært en formmessig utfordring med hensyn til fasader og arkitektonisk uttrykk på nybygg og ikke undergrave eksisterende bygg og deres egenart.

Vi har derfor valgt å la eksisterende bygg fremstå som selvstendige elementer og har forsøkt å skape avstand til disse ved hjelp av materialer, form og uttrykk. Det er hovedsakelig benyttet naturmaterialer som tegl, trespiler i oljet lerk og Ivar bordplater i fasadene i en dempet og ydmyk formgivning.

Eksisterende fasade mot Glomma bekles med trespiler i oljet lerk over nedre vindusbånd for å skape et helhetlig fasadeuttrykk mellom gammel og ny bygningsmasse. Alle fasadene belyses fra gesims for å skape spill i fasaden og belyse området rundt senteret.

Fasade mot Brugata har hovedsakelig tette felter med Ivar bordplater segmentert i felter mellom tegl og trespiler. Da disse feltene vender mot bakrom i butikkene og således ikke blir benyttet kommersielt er det valgt et tett, men bevisst kontrollert fasadeuttrykk. Hovedinnganger fra Rådhusgata og Daniel Schiøts gate er forsterket med baldakiner i myke og frodige former som arkitektonisk binder de forskjellige bygg bedre sammen, samtidig som de også danner et større beskyttet uteareal ved inngangene for brukerne.

Skilttårn er nedtonet i konstruksjon og trukket helt inn mot fasade for således å være underordnet bygningskroppen.

Tatt i betraktning de forutsetninger som lå til grunn for dette prosjektet, synes vi det nye forretningsbygget fremstår som et vellykket ombyggings- og utbyggingsprosjekt med integrering av eksisterende og verneverdig bygningsmasse med ny og moderne bygningsarkitektur.
Vi takker byggherre, totalentreprenør og alle konsulenter for et positivt samarbeid med gjensidig forståelse for tekniske, kommersielle og estetiske krav. Dette har vært vesentlig for en vellykket prosess og det endelige resultat.
Klikk for større bilder
Om interiøret og flere bilder:
klikk bildet under